5 tips när du ska bygga hundkoja

Sommaren är en härlig tid för en hund. Hen får generellt vara ute mer och då kan en hundkoja komma till pass. Skugga på dagen, skydd på kvällen och varför inte bygga en egen? Det är enkelt, men innan du sätter igång finns det en del saker du bör tänka på (inget krångligt):

  1. Lagom är bäst, särskilt när det gäller storleken. Se till att den är lagom för just din hunds storlek. Hunden ska både kunna sträcka ut sig och vända på sig i kojan. Samtidigt ska den inte vara för stor, det gillar ingen hund.
  2. Höj hundkojan och inred med ett golv. Hunden bör inte ligga direkt på marken. Istället bygger du ett upphöjt golv vilket förbättrar luftcirkulationen och möjligheten för hunden att torka om den är blöt.
  3. Skydd mot regn och rusk. Bygg ett spetsigt tak. I vårt klimat där det regnar (och snöar) en del så häller det avrinningen och gör att kojan kommer att hålla längre. Om din hund dessutom gillar att vara ute i rusket så se till att skydda öppningen så att det inte blåser, regnar eller snöar in direkt på hunden. En koja ska fungera som skydd i dessa lägen.
  4. Ventilera. Det gör du lättast genom att borra små hål i kojans fasad, helst precis under takkanten. Det gör att kojan blir svalare i värmen. Det förhindrar också angrep från svamp och skadedjur.
  5. Måla smart. Om hundkojan främst ska användas på sommaren bör du måla den i ljusa färger som reflekterar solen. Undvik mörka färger som absorberar solen. Det gör att kojan blir ett svalare ställe för hunden att vistas på, särkilt med den där ventilationen. Måla den i mörkare färger om kojan istället ska användas som värmeskydd under de kallare årstiderna.

Hoppas att de här råden var till nytta för både dig och din hund.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =