Asbest är fortfarande en fara och ett problem

När jag växte upp rullade larmrapporterna om farorna med Asbest nästan dagligen på nyheterna. Till slut totalförbjöds användningen men det innebär inte att asbest inte finns, att vi fortfarande inte springer på det och att människor årligen dör till följd av asbest. Problemet är att dagens unga och nyutbildade inte har samma medvetenhet om farorna som vi lite äldre har. Därför är det är viktigt att vi förmedlar det.

Så var var det som hände?

Asbest började först användas under 20-talet. På grund av att det var lätt att arbeta med och dessutom var både ljudisolerande och värmeskyddande blev asbest snabbt populärt. Vi blandade ner och använde det till lite allt möjligt. Så småningom började upptäckte läkare att industriarbetare utvecklade en särskild sorts cancer i lungorna och snart fann de ett samband mellan de drabbade som alla varit i kontakt med asbest. Problemet är nämligen att våra kroppar inte kan bryta ner asbests.

1973 kom det första förbudet mot att spruta asbest trots att industrin länge försökte tona ner riskerna. Tre år senare kom ytterligare ett förbud innan asbest slutligen totalförbjöds 1982.

Hur ser det ut idag

Nyligen stoppades en renovering av en skola efter att det visat sig att två utländska montörer varit helt oskyddade när de arbetade och därmed exponerades för asbest.  Det här ska absolut inte kunna hända och det finns en mängd föreskrifter för hur det ska gå till när vi arbetar i och med miljöer där asbest finns. Sannolikheten att asbest har använts är särskilt stora i nyproduktioner från 60- och 70-talet och då måste vi alltid vara särskilt vaksamma och iaktta försiktighet. Det ansvaret ligger alltid hos arbetsgivaren som måste se till att reglerna följs. Samtidigt är det viktigt att alla vi som arbetar är medvetna och har kunskap om asbest så att vi inte utsätter oss själva eller andra för fara. Dags att fräscha upp allas kunskap igen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − två =