Framtidsutsikterna för elektriker

Eftersom alla storstäder och, ja, hela landet växer så det knackar bygger vi en hel del och därför kommer det behövas en mängd elektriker framöver. Trenden ser inte heller ut att stanna inom en överskådlig framtid.

Det är också vanligt att elektriker byter jobb efter några år. Generellt gäller ju det för alla jobb. Idag är det inte alls lika troligt att vi jobbar med en och samma sak hela våra liv. De flesta byter karriär och jobb vid ett flertal tillfällen. Det gäller givetvis även elektriker.

Smarta hem och nya lösningar

En annan sak som gör att det kommer att krävas en elektriker framöver är att vi går över till smarta hem och miljövänliga energilösningar. Det gör att vi gör om en hel del i våra hem.

Framtidsutsikterna för elektriker ser bra ut, däremot gäller det att hänga med i utveckligen. Framtiden kommer att ställa nya kunskapskrav.

I genomsnitt under de senaste åren är det ungefär 4 000 gymnasieelever som tar examen från el och energiprogrammet och trots att marknaden är i stort behov av elektriker är det ändå 25 procent av de nyutexaminerade eleverna som klassas som ”kvarstående lärlingar”. Den siffran har legat mer eller mindre konstant på den nivån under en längre tid. Ingen verkar egentligen veta varför det förhåller sig på det sättet. Att lärlingsplatser leder till anställning brukar annars vara det normala tillvägagångssättet.

Pratar man med elektrikerna själva så verkar alla vara eniga om att det inte råder någon brist på jobb. ”jag har häcken full!” är en vanlig reaktion, sedan brukar de skratta. De gjorde i alla fall elektrikern jag pratade med i Sollentuna.

För många av de andra branscherna inom byggindustrin ser det ungefär likadant ut. Yrkesgrupperna jobbar ju ofta om varandra och behövs den ena behövs ofta den andra. Sannolikt kommer det fortsätta att vara så för en lång tid framöver också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − fjorton =